Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Wijn combineren met visgerechten

Visgerechten en wijn passen goed bij elkaar. Hoewel je sommige wijnen bij elke vissoort kunt drinken, zijn er bepaalde wijnen die het beste bij bepaalde vissoorten passen. Als je vis eet, wil je een wijn die de smaak van de vis versterkt in plaats van de smaak te verdoezelen. Maar de verschillende soorten vis hebben ook verschillende smaken, dus je moet weten welke wijn het beste past. Deze gids zal je helpen om de juiste wijn te kiezen bij jouw visgerecht.

Kies de juiste wijnsoort voor een maaltijd met vis

De eerste stap bij het kiezen van een wijn bij visgerechten is om de smaak van de vis te bepalen. Is de vis vet of mager? Is de vis zoet of zout? Is de vis kruidig of mild? Hoe meer je weet over de smaak van je vis, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste wijn te kiezen. Een algemene regel is dat je een lichtere wijn wil bij lichte visgerechten. Dit betekent dat je witte wijnen zoals witte bourgognes of sauvignon blancs wilt kiezen voor visgerechten zoals kabeljauw, tilapia, snapper of forel. Deze wijnen hebben een frisheid en mineraliteit die de smaak van de vis versterken. Hieronder bespreken we nog een groot aantal goede suggesities:

Wijn met vis combineren: 14 suggesties

 1. Voor visgerechten met een wat stevigere smaak, zoals tonijn, zalm, makreel of zeebaars, kun je kiezen voor een medium-volle witte wijn, zoals Chardonnay of Chenin Blanc. Deze wijnen zijn aromatischer en hebben meer smaak dan lichtere wijnen.
 2. Als je op zoek bent naar een wijn om bij een kruidiger visgerecht te drinken, zoals gebakken garnalen of gegrilde zalm, dan kun je kiezen voor een kruidigere witte wijn zoals Riesling of Sémillon. Deze wijnen hebben een lichte zoete smaak en een kruidige afdronk.
 3. Als je liever een rode wijn bij je visgerecht drinkt, zoals bijvoorbeeld een biefstuk, dan kun je kiezen voor een lichtere rode wijn zoals Pinot Noir of Merlot. Deze wijnen hebben een zachte smaak en zijn niet te zwaar.
 4. Als je een visgerecht met veel smaak hebt, zoals een gerecht met zalm of tonijn, dan kun je kiezen voor een medium-volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Syrah. Deze wijnen hebben meer body en kracht dan lichtere wijnen.
 5. Als je een kruidig gerecht hebt, zoals gebakken garnalen of een gerecht met schelpdieren, dan kun je kiezen voor een kruidige rode wijn zoals een Zinfandel of een Barbera. Deze wijnen hebben een krachtige smaak en een fruitige afdronk.
 6. Als je een visgerecht met een zware saus hebt, zoals een visstoofpot of een gerecht met beurre blanc, dan kun je kiezen voor een volle rode wijn zoals Cabernet Franc of Malbec. Deze wijnen hebben een krachtige smaak en een kruidige afdronk. Ze zullen de smaken van de saus versterken zonder de smaak van de vis te verdoezelen.
 7. Als je een visgerecht met een frisse saus hebt, zoals een zuur-zoete saus of een saus met citroen, dan kun je kiezen voor een lichtere witte wijn zoals een Vermentino of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een frisse smaak en een aromatische afdronk.
 8. Als je een visgerecht met een zoete saus hebt, zoals een visgerecht met mango of een zoete chutney, dan kun je kiezen voor een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Chenin Blanc. Deze wijnen hebben een zoete smaak.
 9. Als je een visgerecht met een kruidige saus hebt, zoals een Thaise curry of een Aziatische-stijl vis, dan kun je kiezen voor een kruidige witte wijn zoals een Riesling of een Viognier. Deze wijnen hebben een kruidige smaak en een frisse afdronk.
 10. Als je een visgerecht hebt dat gebakken of geroosterd wordt, zoals gebakken kabeljauw of geroosterde zalm, dan kun je kiezen voor een medium-volle witte wijn zoals Chardonnay of Chenin Blanc. Deze wijnen hebben een volle smaak.
 11. Als je een visgerecht hebt dat gesmoord of gestoofd is, zoals gestoofde kabeljauw of zeebaars, dan kun je kiezen voor een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Chenin Blanc. Deze wijnen hebben een rijke smaak en een kruidige afdronk.
 12. Als je een visgerecht hebt dat gerookt is, zoals gerookte zalm of gerookte forel, dan kun je kiezen voor een lichtere rode wijn zoals Pinot Noir of Merlot. Deze wijnen hebben een zachte smaak en een fruitige afdronk.
 13. Als je een visgerecht hebt dat gegrild is, zoals gegrilde garnalen of gegrilde tonijn, dan kun je kiezen voor een medium-volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Syrah. Deze wijnen hebben een krachtige smaak.
 14. Je kunt ook kiezen voor een rosé wijn bij je visgerecht. Rosé wijn heeft een licht zoete smaak en een frisse afdronk. Het is een goede keuze voor visgerechten met een lichtere smaak zoals kabeljauw of tilapia. Rosé wijn zal de smaken van de vis versterken zonder de smaak te overheersen.

Conclusie en aanbeveling: Als je op zoek bent naar een wijn om bij je visgerecht te drinken, dan is het belangrijk om je te laten leiden door de smaak van de vis. Kies een lichtere wijn voor lichte visgerechten, en een krachtigere wijn voor stevige visgerechten. Kies ook een wijn die past bij de saus. Zo kun je de smaken van je visgerecht versterken en genieten van een heerlijke maaltijd.