Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Sangiovese Wijn

Sangiovese wijn is een van de meest populaire wijnen ter wereld. Het is een volle, rode wijn die afkomstig is uit de Toscane regio van Italië. Het wordt geproduceerd met de Sangiovese druivensoort, wat de naam van de wijn verklaart. Sangiovese wijn heeft een karakteristieke smaak met aroma’s van kersen, tabak, peper en kruiden. Door zijn verscheidenheid aan smaken en aroma’s, is dit een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een stevige, volle rode wijn. In deze gids zullen we de geschiedenis, stijlen, kenmerken, voedselparen, en nog veel meer van Sangiovese wijn bespreken. Laten we beginnen!

Geschiedenis
De Sangiovese druif is al eeuwenlang een populair gewas in Italië. De oorsprong van de Sangiovese druif is onbekend, maar het wordt vaak aangenomen dat het afstamt van de Gallo-Romeinse tijd. De naam “Sangiovese” is afgeleid van de Latijnse term “Sanguis Jovis” wat “Bloed van Jupiter” betekent. De druif is al vele eeuwen populair in de regio van Toscane, en wordt gezien als de meest voorkomende druifsoort in de Italiaanse wijngaarden.

Stijlen van deze wijndruif

Sangiovese wijn is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen die variëren van licht en fruitig tot krachtig en kruidig. Er zijn drie belangrijke stijlen van Sangiovese wijn – Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Chianti is een medium-bodied wijn met aroma’s van kersen, tabak en kruiden. Brunello di Montalcino is een krachtige, volle wijn met aroma’s van zwarte bessen, ceder, chocolade en kruiden. Vino Nobile di Montepulciano is een medium-bodied wijn met aroma’s van kersen, kruiden en tabak.

Kenmerken
Sangiovese wijn heeft een volle, rijke body, maar varieert van medium-bodied tot krachtig. De kleur varieert van helder robijnrood tot donker bordeauxrood. De smaak en aroma’s verschillen op basis van de stijl, maar veel Sangiovese wijnen hebben aroma’s van kersen, tabak, peper en kruiden. Sangiovese wijn heeft een gemiddelde zuurgraad en een lichte tannine.

Combinaties
Sangiovese wijn is een uitstekende keuze om bij veel verschillende gerechten te dienen. Het is het beste om deze wijn te combineren met krachtige, smaakvolle maaltijden zoals pasta met tomatensaus, harde kazen, wild, en vlees. Sangiovese wijn is ook een goede keuze bij gerechten met champignons, kaas en olijven.

Klimaat voor een goede oogst
Sangiovese druiven groeien het beste in warm, zonnig weer. De druiven hebben veel warmte nodig om te rijpen, en de optimale temperatuur voor de druiven is tussen de 18 en 25 graden Celsius. Ook hebben de druiven veel zonlicht nodig om te rijpen, dus ze doen het het beste in warmere klimaten.

Bewaren
Sangiovese wijn moet op een koele, donkere plaats bewaard worden. De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn is tussen de 10 en 14 graden Celsius. De wijn moet ook op een rechte plaats bewaard worden, zodat de kurk droog blijft. De wijn moet ook vrij zijn van schokken en trillingen, omdat dit de smaak kan beïnvloeden.

Proeven
Proeven van Sangiovese wijn is een leuke manier om de smaak, aroma’s en bouquet van de wijn te ervaren. Om de wijn goed te proeven, moet je de wijn eerst in de glazen schenken. Neem dan een slok en laat de wijn over je tong rollen, zodat je de smaak, aroma’s en bouquet ervan kunt proeven. Probeer de wijn ook met verschillende gerechten om te zien welke het beste met de wijn combineert.

Conclusie

Sangiovese wijn is een heerlijke, volle rode wijn uit de Toscane regio van Italië. De wijn wordt gemaakt met de Sangiovese druif, waardoor de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s van kersen, tabak, peper en kruiden heeft. Er zijn verschillende stijlen van Sangiovese wijn beschikbaar, zoals Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Sangiovese wijn is een uitstekende keuze bij veel gerechten, vooral bij krachtige en smaakvolle maaltijden. Proeven is een leuke manier om te ontdekken welke wijn het beste bij je eten past. Al met al is Sangiovese wijn een heerlijke, volle wijn die bij veel verschillende gerechten geserveerd kan worden.