Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Sauvignon Blanc wijn

Sauvignon Blanc is een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. Het is een droge, aromatische wijn waarvan de oorsprong ligt in de Bordeaux-streek in Frankrijk. Sauvignon Blanc wordt geproduceerd in een verscheidenheid aan stijlen, variërend van fris en fruitig tot rijk en complex. Het is een flexibele wijn die gemakkelijk te combineren is met verschillende gerechten en ingrediënten. In deze gids wordt uitgelegd wat Sauvignon Blanc precies is, waar het vandaan komt, de verschillende stijlen, hoe het te combineren met eten en meer.

Waar komt Sauvignon Blanc vandaan?

Sauvignon Blanc is afkomstig uit het Bordeaux-gebied van Frankrijk. In deze Franse streek is de druif al meer dan 200 jaar aanwezig. Het bekendste gebied voor de productie van Sauvignon Blanc is Sancerre, waar de druif al sinds de 16e eeuw wordt verbouwd. Sindsdien heeft de druif zich verspreid naar het hele werelddeel, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten.

Sauvignon Blanc stijlen

Sauvignon Blanc kan worden geproduceerd in een verscheidenheid aan stijlen. Er zijn twee algemene stijlen: fris en fruitig en rijk en complex. In de frisse, fruitige stijl is Sauvignon Blanc meestal droog met aromas van groene appel, grapefruit en limoen. Deze stijl is meestal licht, fris en verfrissend. De rijke, complexere stijl heeft meer body en diepte met aroma’s van passievrucht, peer, abrikoos en kruiden. De wijn is meestal rond en vol met een lange, afdronk.

Hoe te combineren met eten
Sauvignon Blanc is een veelzijdige wijn die gemakkelijk te combineren is met verschillende gerechten. Het past goed bij visgerechten, gevogelte, schaal- en schelpdieren, salades, gegrilde groenten en zelfs kaas. Het is ook een goede wijn om te drinken met een licht voorgerecht of een salade. Sauvignon Blanc combineert ook goed met fruitige gerechten zoals gegrilde schelvis met een citroen-knoflooksaus.

Houdbaarheid
Sauvignon Blanc wordt meestal geconsumeerd binnen twee tot drie jaar na de oogst. De wijn verliest al snel zijn fruitigheid en frisheid na deze periode. Oudere Sauvignon Blanc-wijnen worden meestal donkerder van kleur en hebben een meer complex aroma.

Food Pairing Tips
Sauvignon Blanc is een veelzijdige wijn die gemakkelijk te combineren is met vele gerechten. Hier zijn een aantal tips voor het matchen van Sauvignon Blanc met eten:

  • Combineer een frisse, fruitige Sauvignon Blanc met visgerechten zoals gegrilde zalm, gebraden schelpdieren of een salade met gegrilde groenten.
  • Kies voor een rijke, complexe Sauvignon Blanc met gerechten met veel smaak zoals geroosterde kip, pasta met roomsaus of gegrilde groenten.
  • Probeer Sauvignon Blanc met kazen zoals brie, camembert of geitenkaas.
  • Probeer Sauvignon Blanc met fruitige gerechten zoals gegrilde schelvis met een citroen-knoflooksaus.
  • Serveer Sauvignon Blanc bij Mexicaanse gerechten zoals tacos, burritos of een kruidige chili.
  • Probeer Sauvignon Blanc met een licht voorgerecht zoals een salade of een soep.

Serveertemperatuur en houdbaarheid
Sauvignon Blanc is het beste te drinken bij een temperatuur van 10-12°C. Bij deze temperatuur komen de aroma’s en smaken van de wijn het beste tot leven. Sauvignon Blanc is makkelijk te vinden in supermarkten, wijnwinkels en online. U moet ervoor zorgen dat uw Sauvignon Blanc op een koele, donkere plaats wordt bewaard. De fles moet ook op zijn kant worden bewaard, zodat de wijn in contact blijft met het kurk. De wijn moet binnen een jaar na aankoop worden gedronken.

Conclusie

Sauvignon Blanc is een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. De druif is afkomstig uit de Bordeaux-streek in Frankrijk en kan worden geproduceerd in een verscheidenheid aan stijlen, variërend van fris en fruitig tot rijk en complex. Het is een veelzijdige wijn die goed te combineren is met vele gerechten. De wijn is het beste bij een temperatuur van 10-12°C. Sauvignon Blanc is makkelijk te vinden in supermarkten, wijnwinkels en online en moet binnen een jaar na aankoop worden gedronken.