Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Cava

Cava is een geweldige wijn die veel mensen over de hele wereld genieten. Het is een typisch Spaanse mousserende wijn die is gemaakt met de traditionele methode van vergisting onder de grond. Cava wordt ook wel de “Champagne van Spanje” genoemd vanwege zijn hoge kwaliteit en unieke smaak. In deze gids zullen we dieper ingaan op cava-wijn, waaronder wat het is, hoe het gemaakt wordt, welke stijlen er zijn, welke wijngaarden er bekend om staan, hoe je cava serveert en veel meer. Laten we beginnen!

Wat is Cava?

Cava is een typisch Spaanse mousserende wijn die is gemaakt met de traditionele methode van vergisting onder de grond. De naam cava is afgeleid van het Catalaanse woord voor “kelder” of “kelders” waar de wijn wordt gerijpt. Het is een complexe, rijke wijn met een frisse smaak die een diepgaand aroma heeft. Cava wordt meestal gemaakt met een combinatie van Macabeo, Xarello en Parellada druiven, maar andere druiven zoals Chardonnay, Monastrell, Garnacha en vooral Pinot Noir worden ook gebruikt.

Hoe wordt Cava gemaakt?

Cava wordt gemaakt met de traditionele methode van vergisting onder de grond. Het proces begint met het plukken van de druiven. De druiven worden vervolgens gekneusd en vergist om wijn te maken. De vergisting gebeurt in speciale grote betonnen vaten die ondergronds worden geplaatst. De wijn wordt vervolgens gefiltreerd en in flessen gedaan. Er wordt ook een tweede vergisting toegevoegd waardoor de mousserende kwaliteiten van cava ontstaan. De flessen worden vervolgens opgeslagen in een kelder voor een jaar of langer. Na deze periode worden de flessen geopend, waarbij een heldere, mousserende wijn wordt geproduceerd.

Stijlen van cava

Er zijn verschillende stijlen van cava-wijn, elk met hun eigen smaak en aroma. De meest populaire stijlen van cava zijn Brut Nature, Brut, Extra Dry, Semi-Dry en Sweet. Brut Nature is de meest droge stijl van cava. Het heeft geen toegevoegde suiker en heeft een frisse, minerale smaak. Brut cava is de meest voorkomende stijl en heeft een licht zoete smaak. Extra Dry cava is wat zoeter dan Brut en heeft een milde, fruitige smaak. Semi-Dry cava is wat zoeter dan Extra Dry en heeft een rijker, fruitiger aroma. Sweet cava is de zoetste stijl en heeft een zeer zoete smaak.

Bekende wijngaarden
Er zijn veel wijngaarden in Spanje die bekend staan om hun cava-wijnen. Een van de meest bekende is Freixenet, een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar cava produceert. Freixenet maakt een breed scala aan cava-wijnen, waaronder Cordon Negro Brut, Cava de la Casa Brut, Extra Dry en Semi-Dry. Bodegas Torres produceert ook cava’s, waaronder Torres Natureo Organic Cava, Torres Natureo Brut Reserva, Torres Natureo Semi-Dry en Torres Natureo Sweet. Andere bekende wijngaarden die cava produceren, zijn Bodegas Juve & Camps, Gramona, Llopart en Raventos i Blanc.

Hoe serveer je cava?
Cava is het beste te serveren bij 8-10°C. Cava is een geweldige aperitief of een goede begeleiding bij zoetigheden. Het is ook een geweldige wijn om te combineren met tapas, voorgerechten of desserts. Cava is ook perfect als aperitief voor een diner of als een verfrissend drankje om de avond te beëindigen. Cava kan worden geserveerd in een grote wijnglas of in een klassieke champagneglas.

Conclusie

Cava is een geweldige mousserende wijn die veel mensen over de hele wereld genieten. Het is gemaakt met de traditionele methode van vergisting onder de grond en is te verkrijgen in verschillende stijlen, waaronder Brut Nature, Brut, Extra Dry, Semi-Dry en Sweet. Er zijn veel bekende wijngaarden die cava produceren, waaronder Freixenet, Bodegas Torres, Bodegas Juve & Camps, Gramona, Llopart en Raventos i Blanc. Cava is het beste te serveren bij 8-10°C en is een geweldige aperitief of een goede begeleiding bij zoetigheden. We hopen dat deze gids je heeft geholpen om meer te weten te komen over cava-wijn. Proost!