Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Champagne

Champagne is een van de meest populaire wijnen ter wereld. Het is een complexe wijn die is gemaakt van druiven uit de Champagne-streek in het noordoosten van Frankrijk. Deze wijn heeft een rijke geschiedenis en is een symbolische drank voor speciale gelegenheden. In dit gids wordt alles wat te maken heeft met Champagne gedetailleerd besproken. We zullen beginnen met het verklaren van de verschillende soorten Champagne, gevolgd door het proces van Champagne-maken. We zullen ook de geschiedenis van deze wijn bespreken, evenals de voordelen van het drinken ervan en de verschillende manieren waarop je Champagne kunt serveren.

Geschiedenis
De geschiedenis van Champagne gaat terug tot het begin van de 17e eeuw. Het was toen dat de Franse monnik Dom Pierre Pérignon de methode champenoise bedacht. Deze methode werd vervolgens verbeterd door andere Franse wijnmakers tot het proces dat we vandaag de dag kennen. In de 19e eeuw werd Champagne populair als drank voor speciale gelegenheden en vandaag de dag is het nog steeds een van de meest gedronken wijnen ter wereld.

Soorten Champagne

Er zijn verschillende soorten Champagne. Ze worden gekenmerkt door hun smaak en kleur. De meest voorkomende soorten zijn brut, sec, demi-sec, doux, extra brut en rosé.

  • Brut is de droogste soort Champagne die er is. Het heeft een sterk fruitige smaak met een klein beetje zoetheid.
  • Sec is een beetje zoeter dan brut en heeft een wat zachtere smaak dan brut.
  • Demi-sec is zoeter dan sec en heeft een licht fruitige smaak.
  • Doux is de zoetste soort Champagne. Het heeft een rijke, zoete smaak.
  • Extra Brut is de droogste soort Champagne. Het heeft een sterk fruitige smaak met een klein beetje zoetheid.
  • Rosé is een roze wijn gemaakt van rode druiven. Het heeft een fruitige smaak met een klein beetje zoetheid.

Hoe Champagne gemaakt wordt

Champagne wordt gemaakt van druiven uit de Champagne-streek in het noordoosten van Frankrijk. Om te beginnen worden de druiven geplukt en geperst om het sap te verkrijgen. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd met gist om alcohol te produceren. Na de fermentatie wordt het sap gebotteld en krijgt het een tweede ronde van fermentatie. Dit proces wordt ‘methode champenoise’ genoemd en is het proces dat ervoor zorgt dat de koolzuurblaasjes ontstaan. Na de tweede fermentatie wordt de wijn gebotteld en vervolgens gerijpt in een donkere, koele ruimte. Na de rijping worden de flessen gekeurd en gaan ze naar de winkel.

Voordelen van deze drank
Champagne heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Het bevat kleine hoeveelheden van verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten die helpen bij het voorkomen van ziekten. Het is ook een lage-calorie drank, dus het is een goede optie als je op dieet bent. Bovendien kan Champagne helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloeddruk te reguleren.

Hoe te serveren
Champagne wordt meestal geserveerd in een speciale Champagneglas dat de bubbels helpt te behouden. Voordat je de Champagne inschenkt, moet je het glas schudden om de bubbels te activeren. De Champagne moet gekoeld worden geserveerd, maar zorg ervoor dat je het niet te koud maakt, anders zal het de smaak verstoren. Als je Champagne wilt serveren met snacks, dan kun je het combineren met kaas, noten, olijven of fruit.

Conclusie

Champagne is een van de meest populaire wijnen ter wereld. Deze wijn heeft een rijke geschiedenis en is een symbolische drank voor speciale gelegenheden. Er zijn verschillende soorten Champagne, die gekenmerkt worden door hun smaak en kleur. Champagne wordt gemaakt van druiven uit de Champagne-streek in het noordoosten van Frankrijk. Champagne heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen en wordt meestal geserveerd in een speciale Champagneglas. Als je Champagne wilt serveren met snacks, dan kun je het combineren met kaas, noten, olijven of fruit.