Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Druivensoorten

Druiven zijn een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld en worden al duizenden jaren gebruikt voor wijn. Er zijn honderden verschillende druifsoorten, elk met hun eigen unieke smaak en karakter. In deze gids zullen we een overzicht geven van de meest populaire druifsoorten en hun eigenschappen, zoals hun aroma’s, kleur, zuurgraad en body.

Waarom zijn druiven zo belangrijk voor wijn?
Druiven zijn de basis voor de meeste wijnen. Ze geven de wijn zijn smaak, kleur, zuurgraad en body. Elke druifsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken, waardoor wijnmakers in staat zijn om verschillende soorten wijnen te produceren.

13 populaire druifsoorten met eigenschappen en kenmerken

Als je een wijnproever bent, is het belangrijk om te weten welke druifsoorten er zijn en wat de verschillende eigenschappen en kenmerken zijn van elke druifsoort. Hier is een lijst van de meest populaire druifsoorten en hun eigenschappen:

 1. Chardonnay: Chardonnay is een van de meest populaire druifsoorten ter wereld. Het heeft een fris en fruitig aroma, met tonen van peer, appel, abrikoos en citrus. De smaak is medium-droog en heeft een medium body.
 2. Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc is een andere populaire druifsoort, die een fris en zuur aroma heeft, met tonen van citrus, gras en gember. De smaak is medium-droog en heeft een licht-medium body.
 3. Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon is een krachtige druifsoort, die een kruidig, bessen en peperig aroma heeft. De smaak is medium-droog en heeft een medium-volle body.
 4. Merlot: Merlot is een zachte, elegante druifsoort, die een aroma heeft van kersen, bramen en aardbeien. De smaak is medium-droog en heeft een licht-medium body.
 5. Syrah: Syrah is een krachtige druifsoort, die een aroma heeft van pruimen, bessen, peper en kruiden. De smaak is droog en heeft een volle body.
 6. Pinot Noir: Pinot Noir is een van de meest geliefde druifsoorten, die een aroma heeft van aardbeien, frambozen, kersen en specerijen. De smaak is medium-droog en heeft een lichte body.
 7. Gamay: Gamay is een fruitige druifsoort, die een aroma heeft van kersen, frambozen, bessen en een vleugje kruiden. De smaak is medium-droog en heeft een lichte body.
 8. Gewurztraminer: Gewurztraminer is een van de meest aromatische druifsoorten, met een aroma van bloemen, abrikozen, perziken en kruiden. De smaak is medium-droog en heeft een medium body.
 9. Riesling: Riesling is een van de meest populaire druifsoorten ter wereld, met een aroma van appel, peer, citrus en kruiden. De smaak is medium-droog en heeft een medium body.
 10. Sangiovese: De Sangiovese druif is een krachtige rode druif die inheems is in Italië. De druif is de basis van een aantal van de bekendste Italiaanse rode wijnen, waaronder Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montepulciano. Het is een krachtige druif met noten van kersen, kruiden en zwarte peper. De druif produceert wijnen met een goede zurenstructuur, die goede stevigheid en lange afdronk heeft.
 11. Viognier: De Viognier druif is een witte druif die voornamelijk in de Rhône-vallei in het zuiden van Frankrijk voorkomt. De druif heeft een aroma dat wordt beschreven als bloemen, perzik, abrikoos, honing en kruiden. Viognierwijnen hebben vaak een medium body en veel textuur. De druif wordt vaak gemengd met andere druiven, zoals Roussanne, Marsanne en Grenache Blanc. Viognierwijnen zijn meestal droog, maar er zijn ook zoete wijnen verkrijgbaar.
 12. Garnacha: De Garnacha druif is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld, en wordt voornamelijk gebruikt om rode wijnen te maken. De druiven kunnen variëren van lichtroze tot donkerrood, en hebben een relatief hoog suikergehalte. Ze hebben een zoete, kruidige smaak met hints van zwarte bessen, frambozen en rode kers. Garnacha druiven zijn vooral populair in Spanje, waar ze worden gebruikt om de bekende rode wijn Rioja te maken.
 13. Tempranillo: De Tempranillo is een van de meest populaire druivensoorten in Spanje. De druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen, waarvan de smaak wordt gekenmerkt door intense aroma’s van aardbeien, kersen, mokka en kruiden. Het heeft een medium-hoge tannines, middelmatige zuurgraad en een volle body. De druif is ook bekend als Tinta Roriz in Portugal en Cencibel in Spanje.

Hoe druivensoorten wijnen beïnvloeden
De druifsoort is een van de belangrijkste factoren bij het maken van wijn. De druifsoort bepaalt de smaak, kleur, zuurgraad en body van de wijn. Elke druifsoort heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken, waardoor wijnmakers in staat zijn om verschillende soorten wijnen te produceren.

Hoe druivensoorten te combineren
Druivensoorten kunnen in verschillende combinaties worden gebruikt om wijnen te produceren. Sommige druifsoorten hebben een meer dominante smaak, waardoor ze goed worden gecombineerd met andere druifsoorten die een subtielere smaak hebben. Ook worden sommige druifsoorten vaak gecombineerd om de body, kleur en zuurgraad van de wijn te versterken.

Hoe druivensoorten te kiezen
Het kiezen van de juiste druifsoort is een belangrijke stap bij het maken van wijn. U moet rekening houden met de smaak, kleur, zuurgraad en body van de druifsoort, evenals de regio waar de druifsoorten vandaan komen. U moet ook rekening houden met uw eigen persoonlijke smaak en voorkeuren bij het kiezen van de juiste druifsoort.

Oogst en verwerking
Druiven worden meestal geproduceerd uit druivenstokken die in de late lente of vroege zomer worden geoogst. De druiven worden vervolgens gesorteerd, geperst en gefermenteerd om wijn te produceren. Sommige druifsoorten worden ook gedroogd en gerijpt om zoete of versterkte wijnen te produceren. De meeste wijnen moeten op de juiste manier worden bewaard om de beste smaak en kwaliteit te behouden. Wijnen moeten donker, koel en vochtig bewaard worden, zodat ze hun smaak en aroma behouden. De meeste wijnen kunnen tot 5 jaar worden bewaard, hoewel sommige oudere wijnen nog langer kunnen bewaard worden.

Conclusie: Druivensoorten hebben een enorme invloed op de smaak, kleur, zuurgraad en body van wijn. Er zijn honderden verschillende druifsoorten, elk met hun eigen unieke smaak en karakter. In deze gids hebben we een overzicht gegeven van de meest populaire druifsoorten en hun eigenschappen. We hebben ook de belangrijkste elementen van het kiezen, combineren en verwerken van druivensoorten behandeld. Door deze informatie in acht te nemen, kunt u de perfecte wijn creëren.