Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Sherry

Sherry is een ware delicatesse onder de wijnen. Het is een verfijnde wijn, die al eeuwenlang door de mensen van de Spaanse provincie Andalusië wordt geproduceerd. Deze gids zal u de geschiedenis, de verschillende soorten sherry, het proces van het maken en de serveertips van deze heerlijke wijn laten zien.

Geschiedenis van Sherry

Sherry is al eeuwenlang een populaire drank in Spanje, maar is ook in andere delen van de wereld populair. De geschiedenis van Sherry gaat terug tot de 8e eeuw, toen de Moors de wijn naar Spanje brachten. Vanaf die tijd is Sherry een iconisch product geworden in Andalusië. In de 15e eeuw begonnen de Spanjaarden met het exporteren van de wijn naar Europa. De stad Jerez de la Frontera (in de regio Andalusië) werd de bron van deze wijn. De naam van de stad werd uiteindelijk de naam van de wijn, waarbij de term Sherry werd gebruikt als algemene verwijzing naar alle wijnen die in de regio werden geëxporteerd.

Soorten Sherry

Er zijn verschillende soorten Sherry, afhankelijk van de verhouding tussen alcohol en zuur die zich in de wijn bevindt. Het type Sherry heeft ook invloed op de smaak en het aroma. Er zijn vijf hoofdsoorten Sherry, die elk hun eigen specifieke smaak en aroma hebben.

 • Fino: Fino is een droge witte Sherry met een licht, verfijnd aroma. Het heeft een lage zuurgraad en een licht zoete smaak.
 • Manzanilla: Manzanilla is een droge witte Sherry met een fris, bloemig aroma. Het heeft een hoge zuurgraad en een licht zoete smaak.
 • Amontillado: Amontillado is een droge, medium-zoete Sherry met een volle, kruidige smaak. Het heeft een middelmatige zuurgraad en een licht zoete smaak.
 • Oloroso: Oloroso is een droge, medium-zoete Sherry met een volle, kruidige smaak. Het heeft een lage zuurgraad en een licht zoete smaak.
 • Pedro Ximénez: Pedro Ximénez is een zoete Sherry met een intense, zoete smaak. Het heeft een hoge zuurgraad en een licht zoete smaak.

Hoe Sherry wordt gemaakt

Sherry wordt gemaakt van druiven die in de regio Andalusië worden geteeld. De druiven hebben een lage zuurgraad en een milde smaak. Om de Sherry te maken, worden de druiven gemaakt tot een sap. Dit sap wordt vervolgens verdund met water en gefermenteerd met gist. Na de gisting wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Vervolgens wordt de wijn naar verschillende vaten gebracht. De vaten worden opgeslagen in een koele, donkere kelder en gecontroleerd op de juiste hoeveelheid alcohol en zuur. Het vat wordt vervolgens gevuld met een mengsel van oude en nieuwe wijn, waardoor het type Sherry wordt bepaald. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en klaar om te worden geserveerd.

Serveertips voor Sherry

Sherry is een verfijnde wijn, die het beste geserveerd kan worden bij gerechten. Hier zijn enkele tips voor het serveren van Sherry:

 • Fino en Manzanilla werken het beste als aperitief of bij zeevruchtengerechten.
 • Amontillado en Oloroso zijn perfect voor het serveren bij vleesgerechten.
 • Pedro Ximénez is perfect voor het serveren van zoete gerechten of desserts.
 • Serveer Sherry altijd op kamertemperatuur.
 • Serveer Sherry in een wijnglas of een sherryglas.
 • Voeg wat ijs toe aan de wijn voor een extra verfrissende smaak.
 • Voeg wat fruitsap toe aan de wijn voor een zoete smaak.
 • Voeg wat frisdrank toe aan de wijn voor een licht zoete smaak.
 • Voeg wat mineraalwater toe aan de wijn voor een licht frisse smaak.

Conclusie: Sherry is een klassieke wijn die al eeuwenlang wordt geproduceerd in de Spaanse provincie Andalusië. Er zijn verschillende soorten Sherry, afhankelijk van de verhouding tussen alcohol en zuur die zich in de wijn bevindt. Deze gids heeft u meer informatie gegeven over de geschiedenis, de verschillende soorten, het proces van het maken en de serveertips van Sherry. We hopen dat u nu meer weet over deze heerlijke wijn en we hopen dat u de volgende keer dat u Sherry drinkt, ervan kunt genieten.