Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Viognier wijn

Viognier wijn is een wijn die afkomstig is uit het Rhônedal in het zuiden van Frankrijk. Deze speciale wijn heeft een zacht, aromatisch en volle smaak. Het is een gewilde wijn die gedronken wordt door liefhebbers van wijn over de hele wereld. Viognier wijn is een van de oudste druivenrassen, die al meer dan 2000 jaar bekend is. De wijn heeft een rijke geschiedenis en een breed scala aan smaken die het favoriet maakt bij liefhebbers van wijnen. In deze gids zullen we de geschiedenis, de verschillende kenmerken en smaken, de druivensoorten en de verschillende stijlen van Viognier wijn bespreken.

Geschiedenis

Viognier wijn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het is een druivenras dat al meer dan tweeduizend jaar bekend is. De druif heeft zijn naam te danken aan de stad Vienne in het Rhônedal, waar de druivenras voor het eerst werd gekweekt. In de oudheid werd Viognier wijn voornamelijk gedronken door de adel en de elite. In de 19e eeuw werd Viognier wijn bekend om zijn sterke aroma’s. De wijn werd gebruikt als basis voor de meest voorkomende Franse wijnen, waaronder de Côtes-du-Rhône en de Châteauneuf-du-Pape. In de jaren zeventig begonnen de Franse wijngoederen Viognier wijn te maken en te exporteren. In de jaren tachtig werd Viognier wijn een van de meest populaire Franse wijnen en begon de druif zich over de hele wereld te verspreiden.

Kenmerken en smaken

Viognier wijn kenmerkt zich door zijn lichte kleur, middelzware body en frisse aroma’s. De wijn heeft een volle smaak met aroma’s van bloemen, appel, peer en kruiden. De wijn heeft ook soms wat mineraliteit. Viognier wijn is meestal droog, maar er zijn ook zoete en mousserende varianten.

Druivensoorten

Viognier wijn wordt gemaakt van de Viognier druivensoort. Deze druif is een van de oudste druivenrassen en is afkomstig uit het Rhônedal. De druif is het meest voorkomende druivenras in de Rhône-vallei en wordt gebruikt om zowel zelfstandige wijnen als blends te maken. De druif is bekend om zijn sterke aroma’s, wat de wijn een frisse en volle smaak geeft. De druif is ook moeilijk te kweken, omdat het een laat rijpend druivenras is. Dit betekent dat het moeilijk is om een goede oogst te krijgen. De druif vereist een warm en zonnig klimaat om optimaal te kunnen groeien.

Stijlen
Viognier wijn wordt gemaakt in verschillende stijlen. De meest voorkomende stijlen zijn droog, zoet en mousserend.

  • Droge Viognier wijn is de meest voorkomende stijl. De wijn heeft een fris aroma, een volle smaak en een lange afdronk. De wijn is meestal licht en heeft aroma’s van bloemen, fruit en kruiden.
  • Zoete Viognier wijn is een zoete, aromatische wijn die vaak wordt geserveerd bij dessert. De wijn heeft een volle smaak en aroma’s van honing, abrikoos, pruim en bloemen.
  • Mousserende Viognier wijn is een mousserende wijn met een fris aroma en een volle smaak. De wijn heeft vaak aroma’s van citrus, appel en peer.

Food Pairing

Viognier wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De droge stijl is het beste met kip, vis en salades. De zoete stijl past goed bij desserts, zoals chocoladecake en appeltaart. De mousserende stijl past goed bij schaal- en schelpdieren.

Gebieden voor teelt en productie
Viognier wijn wordt voornamelijk gemaakt in het Rhônedal in het zuiden van Frankrijk. De druif wordt ook gekweekt in andere gebieden, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Chili en Nieuw-Zeeland.

Conclusie: Viognier wijn is een van de oudste druivenrassen en staat bekend om zijn rijke smaak en volle aroma’s. De wijn heeft een brede verscheidenheid aan smaken, waaronder droog, zoet en mousserend. Viognier wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De wijn wordt voornamelijk gemaakt in het Rhônedal, maar ook in andere gebieden over de hele wereld.