Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Cabernet Sauvignon wijn

Cabernet Sauvignon is een van de bekendste en meest populaire rode druivensoorten ter wereld. Het is een krachtige, volle wijn met een robuuste smaak die vaak wordt gecombineerd met verfijnde tannines. Cabernet Sauvignon is een belangrijke druif voor een aantal van de beste wijnen ter wereld, waaronder Bordeaux, Napa Valley en andere topwijnen uit Californië, Australië, Chili, Argentinië en nog veel meer. Deze gids geeft een overzicht van alles wat te maken heeft met Cabernet Sauvignon, van het begin tot het eind. U zult leren over de herkomst van de druif, de kenmerken en smaakprofielen, het kweken en wijnmaken, de verschillende stijlen, het combineren met voedsel en nog veel meer.

Geschiedenis
Cabernet Sauvignon is een kruising van de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Het is gemaakt in de Bordeaux-regio van Frankrijk in de 18e eeuw. Het is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan stijlen van rode wijn. Cabernet Sauvignon is de meest geproduceerde rode druivensoort ter wereld en het is de meest geproduceerde druif in Californië. Het is ook een van de belangrijkste druivensoorten in de Napa Valley-regio.

Kenmerken en smaakprofiel

Cabernet Sauvignon heeft een volle, krachtige smaak. Het heeft een robuuste tanninerige smaak die wordt geaccentueerd door aroma’s van eiken, cassis, bessen, kruiden, tabak en chocolade. Cabernet Sauvignon-wijn heeft een complex smaakprofiel met een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid. Cabernet Sauvignon-druiven hebben een diep donkerrode kleur en een karakteristieke sapvorm. Het heeft een hoge zuurgraad en een hoog tanninegehalte.

Kweken

Cabernet Sauvignon is een moeilijk te kweken druivensoort. Het heeft een lange rijpingstijd, dus het is belangrijk om de druif in een koele, droge omgeving te kweken. De druif heeft veel zonlicht nodig om te rijpen, dus het is belangrijk om de druiven in een zonnig klimaat te kweken. Cabernet Sauvignon-druiven hebben een lange vegetatieve periode nodig voordat ze rijp zijn. Het is belangrijk om de druiven te oogsten wanneer ze volrijp zijn.

Wijnmaken met deze druifsoort
Cabernet Sauvignon-wijn wordt meestal gemaakt door middel van een maceratieproces. Tijdens het maceratieproces worden de druiven gemacereerd in een vat of tank, waardoor de smaak van de druif wordt geëxtraheerd. Cabernet Sauvignon-wijn wordt vaak gerijpt in eiken vaten om de smaak te verfijnen. Eiken vaten kunnen de smaak van de wijn verrijken en toegevoegde aroma’s en smaken toevoegen.

Stijlen Cabernet Sauvignon-wijn

Cabernet Sauvignon-wijn kan in verschillende stijlen worden gemaakt. De meest voorkomende stijlen zijn Bordeaux, Napa Valley, Californië, Australië, Chili en Argentinië.

  • Bordeaux-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, cassis, bessen, kruiden, tabak en chocolade. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.
  • Napa Valley-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, kersen, cassis, pruimen, kruiden en tabak. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.
  • Californië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, kersen, cassis, pruimen, kruiden en tabak. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.
  • Australië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, kersen, cassis, pruimen, kruiden en tabak. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.
  • Chili-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, kersen, cassis, pruimen, kruiden en tabak. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.
  • Argentinië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn heeft een krachtige smaak met aroma’s van eiken, kersen, cassis, pruimen, kruiden en tabak. Deze stijl heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.

Combineren met eten

Cabernet Sauvignon-wijn is een van de meest veelzijdige wijnen en kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan gerechten. Het wordt vaak gecombineerd met gebraden of geroosterd vlees, wild, verse kazen, paddenstoelen, pasta’s, sauzen en zelfs zoete desserts. Het combineren van Cabernet Sauvignon met voedsel is afhankelijk van de stijl van de wijn. Bordeaux-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met rundvlees, wild, kazen en paddenstoelen. Napa Valley-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met kreeften, kalkoen, varkensvlees, kazen en paddenstoelen. Californië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met lamsvlees, kalkoen, kazen, paddenstoelen en sauzen. Australië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met gebraden of geroosterd vlees, kazen, paddenstoelen en pastagerechten. Chili-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met gebraden of geroosterd vlees, kazen, paddenstoelen en sauzen. Argentinië-stijl Cabernet Sauvignon-wijn kan worden gecombineerd met lamsvlees, kalkoen, kazen, paddenstoelen en pastagerechten.

Koel bewaren en houdbaarheidstips

Cabernet Sauvignon-wijn moet op de juiste manier worden bewaard om de smaak en kwaliteit te behouden. De wijn moet worden bewaard op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur. Het is belangrijk om de wijn weg te houden van direct zonlicht en het is ook belangrijk om de wijn regelmatig te bewegen om oxidatie te voorkomen. De meeste Cabernet Sauvignon-wijnen zijn het beste te drinken binnen twee jaar na de oogst. Bij het bewaarder worden, kunnen de wijnen een complexere en diepere smaak ontwikkelen.

Samenvatting: Cabernet Sauvignon is een krachtige, volle wijn met een robuuste tanninerige smaak die vaak wordt gecombineerd met verfijnde tannines. Het is een kruising van de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc en het is de meest geproduceerde druif in Californië. Cabernet Sauvignon heeft een volle, krachtige smaak met aroma’s van eiken, cassis, bessen, kruiden, tabak en chocolade. Het heeft een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.