Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Port

Port is een zoete, versterkte wijn die al eeuwenlang wordt geproduceerd in het Douro-dal in Portugal. Het is een populair drankje dat wordt geserveerd als dessertwijn, maar ook als aperitief of digestif. Port is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder ruby port, tawny port, vintage port, crusted port en late-bottled vintage port.

Geschiedenis van Port
Port is een oude drank met een lange geschiedenis. Het werd voor het eerst gemaakt in de 16e eeuw door de Portugezen, die het dankzij hun handelsroute naar het Oosten hadden leren kennen. De drank werd vooral geproduceerd in de Douro-vallei in Portugal, waar de Portugezen het druivenras Touriga Nacional hadden aangeplant om port te produceren. Hoewel er al eeuwenlang port wordt geproduceerd, werd de drank pas in de 18e eeuw een internationaal succes.

Hoe wordt Port gemaakt?

Port wordt gemaakt met een combinatie van druivenrassen, waaronder Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinta Cão. De druiven worden geplukt en vervolgens gefermenteerd tot wijn. Voordat de wijn klaar is voor consumptie, wordt er extra brandewijn toegevoegd. Dit proces wordt versterking genoemd. De versterkte wijn wordt vervolgens opgeslagen in houten vaten, waar de smaak verder verrijkt wordt.

Verschillende soorten Port

Er zijn vele verschillende soorten port. De meest voorkomende soorten zijn ruby port, tawny port, vintage port, crusted port en late-bottled vintage port.

  1. Ruby Port: Ruby port is een zoete, versterkte rode wijn met een dieprode kleur. Het is de meest betaalbare port en heeft een fruitige smaak. Het wordt vaak geserveerd als aperitief of digestief.
  2. Tawny Port: Tawny port is een zoete, versterkte wijn die wordt gekenmerkt door een karamelachtige smaak en licht amberkleurige kleur. Het is vaak sterk geconcentreerd en heeft een lichte, zoete afdronk. Tawny port wordt vaak geserveerd als dessertwijn.
  3. Vintage Port: Vintage port is een zoete, versterkte rode wijn met een dieprode kleur. Het wordt gemaakt van de beste druiven van een bepaald jaar en heeft een volle, rijke smaak. Vintage port wordt vaak geserveerd als dessertwijn.
  4. Crusted Port: Crusted port is een zoete, versterkte rode wijn met een dieprode kleur. Het wordt gemaakt door een combinatie van verschillende jaargangen van port. Het heeft een smaak die lijkt op die van vintage port, maar minder sterk van smaak. Crusted port wordt vaak geserveerd als aperitief of digestief.
  5. Late-Bottled Vintage Port: Late-bottled vintage port is een zoete, versterkte rode wijn met een dieprode kleur. Het wordt gemaakt van wijn die langere tijd in houten vaten heeft gerijpt. Het heeft een volle, rijke smaak met een zoete afdronk. Late-bottled vintage port wordt vaak geserveerd als dessertwijn.

Hoe je Port serveert
Port is het beste te serveren in een portglas, dat smaller en kleiner is dan een wijnglas. Het glas zorgt ervoor dat de smaak en geur optimaal worden geëxploiteerd. Port is het beste te serveren op een temperatuur van 12-15 °C. Het is belangrijk om de verschillende soorten port op de juiste temperatuur te serveren. Bijvoorbeeld, tawny port moet iets warmer worden geserveerd dan ruby port.

Hoe je Port kan bewaren
Port wordt het beste opgeslagen in een koele, donkere omgeving. Het is het beste om de fles in de koelkast te bewaren of in een donkere kast. Als de fles is geopend, is het belangrijk om er voor te zorgen dat deze goed wordt afgesloten en zo snel mogelijk wordt opgedronken.

Hoe je Port combineert met eten
Port is een veelzijdige drank die goed te combineren is met verschillende gerechten. De zoete smaak van port maakt het bijzonder geschikt voor dessertgerechten, zoals chocolade, cheesecake of andere zoete gerechten. Ook is port een goede combinatie met kaas, vooral bij blauwe kaas. Daarnaast is port ook een goede combinatie met vlees, zoals geroosterd lamsvlees, wild en kalkoen.

Samenvatting: Port is een zoete, versterkte wijn die al eeuwenlang wordt geproduceerd in het Douro-dal in Portugal. Er zijn vele verschillende soorten port, waaronder ruby port, tawny port, vintage port, crusted port en late-bottled vintage port. Port is het beste te serveren in een portglas, op een temperatuur van 12-15 °C. Ook is port een goede combinatie met vlees, kaas en zoete gerechten. Door de veelzijdigheid is port een populaire drank die in vele landen wordt gedronken.